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BEFORE THE ADMINISTRATIVE REVIEW AND HEARINGS DIVISION 

DEPARTMENT OF REVENUE 

STATE OF WASHINGTON 

 

In the Matter of the Petition for Correction of 

Assessment of 

)

) 

D E T E R M I N A T I O N 

 ) No. 18-0295 

 ) . . 

. . . ) Registration No. . . . 

 )  

 

RCW 82.12.02565(1): RETAIL SALES/USE TAX – MACHINERY AND 

EQUIPMENT EXEMPTION – MAJORITY USE REQUIREMENT. A taxpayer 

must provide a comprehensive description, supported by adequate records, of all 

uses of the subject piece of machinery or equipment that shows it is used for a 

qualifying use greater than fifty percent of the time compared to overall use. 

 

Headnotes are provided as a convenience for the reader and are not in any way a part of the decision 

or in any way to be used in construing or interpreting this Determination. 

 

Farquhar, T.R.O (successor to Simons, T.R.O.) – A logger protests the assessment of use tax on 

the purchase of a bulldozer used in its logging operations. The logger argues the bulldozer qualifies 

for the machinery and equipment (“M&E”) use tax exemption because it is “used directly” in a 

manufacturing operation by providing physical support for manufacturing equipment. However, 

the logger also uses the bulldozer for non-manufacturing purposes and we find that the logger 

failed to prove that the bulldozer meets the “majority use” requirement of the M&E exemption. 

Taxpayer’s petition is denied.1 

 

ISSUE 

 

Whether a piece of equipment that is used for both manufacturing and non-manufacturing purposes 

qualifies for exemption from use tax as equipment “used directly” in a manufacturing operation 

under RCW 82.12.02565 and WAC 458-20-13601 (“Rule 13601”). 

 

FINDINGS OF FACT 

 

. . . (“Taxpayer”) is a Washington-based sole proprietorship engaged in the timber extraction 

industry. Taxpayer uses three pieces of heavy machinery that are relevant to the case at hand: a 

feller buncher, a yarder, and a bulldozer (“the Dozer”). The feller buncher is a large machine with 

a tree saw and grabbing arms that is used to cut standing trees and stack, or “bunch,” them together. 

The yarder is a system of cables and winches that drags logs from where they were cut down to a 

                                               
1 Identifying details regarding the taxpayer and the assessment have been redacted pursuant to RCW 82.32.410. 



Det. No. 18-0295, 40 WTD 028 (January 8, 2021)  29 

 

 

collection area. The Dozer is an 850 John Deere Dozer. Taxpayer purchased the feller buncher in 

2014 for $ . . . and later purchased the Dozer in 2016 for $ . . . . Taxpayer did not pay retail sales 

tax on either purchase. 

 

When logging on steep slopes, Taxpayer uses the Dozer to support other pieces of equipment. 

Taxpayer positions the Dozer at the top of the slope, then connects a cable from the Dozer to 

whichever piece of equipment Taxpayer is using. When Taxpayer is using the feller buncher, the 

cable support allows the feller buncher to move safely down the slope as it cuts and positions trees 

for further processing. Once the trees are on the ground, Taxpayer uses chainsaws to delimb the 

trees and cut them into shorter lengths. Taxpayer then uses the Dozer’s cable to support the yarder 

while the yarder moves the logs to a loading area. The logs are then transported away from the 

logging site by truck. Taxpayer did not provide any information about what, if any, other tasks the 

Dozer is used for during the logging operation.  

 

In 2017, the Department’s Audit Division (“Audit”) conducted an audit of Taxpayer’s books for 

the period of January 1, 2013, through December 31, 2016. Audit found that Taxpayer had reported 

its income correctly, but that it had not properly reported use tax on the feller buncher and Dozer. 

Taxpayer told Audit that it used the Dozer fifty percent of the time to support the feller buncher 

and fifty percent of the time to support the yarder. Audit determined the feller buncher is used for 

extracting activities. Audit also determined that Taxpayer failed to show that it used the Dozer to 

support qualifying manufacturing equipment more than 50 percent of the time. As a result, Audit 

found that neither the feller buncher nor the Dozer qualified for the Machinery and Equipment use 

tax exemption (“M&E exemption”) and assessed use tax on both purchases. 

 

On May 9, 2017, Audit issued an assessment in the amount of $ . . . . The assessment [comprises] 

$ . . . in use tax on the feller buncher, $ . . . in use tax on the Dozer, and $ . . . in interest. 

 

On November 6, 2017, Taxpayer submitted a timely petition for review of the assessment of use 

tax on the Dozer only. Taxpayer asserts that its prior estimate that it used the Dozer 50 percent of 

the time to support the yarder and 50 percent of the time to support the feller buncher was 

inaccurate and, in fact, it used the Dozer to support the yarder 80 percent of the time and the feller 

buncher 20 percent of the time. Taxpayer conceded that supporting the feller buncher is a non-

qualifying use for the purposes of the M&E exemption.  

 

To support its argument, Taxpayer provided several invoices (“Invoices”). The Invoices appear to 

be from various timber sales and itemize the sale of certain wood products. Each line refers to 

“cutting and shovel” or “cutting and shoveling” of a type of wood product (e.g. sawlogs or pulp), 

followed by a quantity, unit price, and total price. The Invoices are undated and do not contain 

information about the location of the job or how long, if at all, Taxpayer used any specific piece 

of machinery. Taxpayer’s explained the significance of the Invoices as follows: 

 

[O]n jobs where the Dozer is used to support the yarding equipment, [Taxpayer] attributes 

62% of the gross revenue to the yarding equipment as shown on [the Invoices]. [Taxpayer] 

charges $ . . . per 1000 board feet of timber for “cutting” and $ . . . per 1000 board feet of 

timber for “shoveling.” The yarding phase of [Taxpayer’s] operation is represented by the 
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shoveling portion of the operation and the Dozer is always used during the shoveling 

[portion]. 

 

Taxpayer’s petition does not provide any additional details as to how Taxpayer calculated the 62% 

figure. 

 

ANALYSIS 

 

In Washington, all sales of tangible personal property to consumers are subject to retail sales tax 

unless the sales are otherwise exempt from taxation. RCW 82.08.020; RCW 82.04.050. Use tax 

complements retail sales tax by imposing a tax of like amount upon the privilege of using within 

this state as a consumer any article of tangible personal property acquired without payment of retail 

sales tax. See RCW 82.12.020(1), (2). 

 

Here, Taxpayer acquired the Dozer without paying retail sales tax, Audit determined that Taxpayer 

had used the Dozer in Washington, and assessed use tax upon the purchase price of the Dozer. 

Taxpayer asserts that the Dozer is exempt from use tax under RCW 82.12.02565. 

 

Sales to a manufacturer or processor for hire of machinery and equipment used directly in a 

manufacturing operation are exempt from use tax under RCW 82.12.02565. This exemption is 

commonly known as the “M&E exemption.” The M&E exemption has four elements: 

 

1. The purchaser/user must be a “manufacturer” or “processor for hire;” 

2. The purchased/used item must be “machinery and equipment;” 

3. The purchased/used item must be “used directly;” 

4. In a “manufacturing operation.” 

 

See Det. No. 03-0325, 24 WTD 351 (2005). The M&E exemption does not apply if any of the four 

elements are not met. 

 

The first and second elements of the M&E exemption are not at issue here. As discussed below, 

certain elements of Taxpayer’s logging operations are considered manufacturing activities, thus 

Taxpayer is considered a “manufacturer” for the purposes of the M&E exemption. Furthermore, 

Audit does not dispute that the Dozer qualifies as the type of machinery that may be eligible for 

the exemption. Therefore, our task is to determine whether the Dozer is “used directly” in a 

“manufacturing operation” and whether it satisfies the majority use requirement. For clarity, we 

will address the “manufacturing operation” element first. 

 

RCW 82.08.02565 defines a “manufacturing operation” generally as “the manufacturing of 

articles, substances, or commodities for sale as tangible personal property.” RCW 

82.08.02565(2)(f). A manufacturing operation “begins at the point where the raw materials enter 

the manufacturing site and ends at the point where the processed material leaves the manufacturing 

site . . . .” Id. Rule 13601 further explains that a “manufacturing operation is defined in terms of a 

process occurring at a location. To be eligible as a qualifying use of M&E, the use must take place 

within the manufacturing operation, unless specifically exempted by law.” Rule 13601(2)(i). In 

logging, the Department considers the entire area that is being actively logged (known as a “cutting 
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unit” or “harvest unit”) to be a single, contiguous manufacturing site. The logs “enter” the 

manufacturing site when they are extracted (i.e. cut down). The logs are then “manufactured” at 

the site via cutting to length, delimbing, and measuring. The logs then leave the site when they are 

transported away from the harvest unit. 

 

RCW 82.04.120 and WAC 458-20-13501 (“Rule 13501”) limit the types of logging activities that 

constitute “manufacturing.” RCW 82.04.120 states that the “[c]utting, delimbing, and measuring 

of felled, cut, or taken trees” qualifies as “manufacturing.” RCW 82.04.120(1)(c). Rule 13501 

states that “cutting into length (bucking), delimbing, and measuring (for bucking) of felled, cut 

(severed), or taken trees is a manufacturing activity as defined in RCW 82.04.120.” -Rule 

13501(2)(c).  

 

Manufacturing activities are distinguished from extracting activities, which also occur during 

logging. Rule 13501(2)(b) states that the “felling, cutting (severing from the land), or taking of 

trees is an extracting activity.” The manufacturing activities cannot begin until the trees have been 

extracted from the land. See Det. No. 15-0156, 34 WTD 586 (2015) ([stating that] “[t]he 

manufacturing operation does not begin until after the standing trees are cut and bunched”). 

 

Here, Taxpayer testified that its logging operations involve both extracting and manufacturing 

activities. Taxpayer first extracts logs from the harvest unit using the feller buncher.2 After the 

logs are on the ground, Taxpayer then delimbs and cuts them to length before moving them with 

the yarder. The cutting to length and delimbing activities constitute “manufacturing” under RCW 

82.04.120(1)(c) and Rule 13501. The Department considers the entire logging area to be a 

manufacturing site. Therefore, because Taxpayer delimbs, cuts to length, and/or measures felled 

trees within a defined manufacturing site, we find that those activities constitute a “manufacturing 

operation.” 

 

The next step is to determine whether the Dozer is “used directly” in the manufacturing operation. 

RCW 82.08.02565 states that machinery is “used directly” in a manufacturing operation if it:  

 

(ii) Conveys, transports, handles, or temporarily stores an item of tangible personal 

property at the manufacturing site or testing site; 

… 

(iv) Provides physical support for or access to tangible personal property; 

 

RCW 82.08.02565(2)(c). 

 

Here, Taxpayer argues that the Dozer is “used directly” in the manufacturing operation because it 

is part of a system of machinery that performs manufacturing activities. We agree. To show how 

the Dozer relates to manufacturing, we must look at the entire system, beginning with the yarder.  

                                               
2 Although Taxpayer appears to concede that the feller buncher is not eligible for the M&E exemption, it is important 

to note that we have consistently ruled that a feller buncher does not perform any manufacturing activities. See Det. 

No. 15-0156, 34 WTD 586 (2015) ([stating that] “[t]he manufacturing operation does not begin until after the standing 

trees are cut and bunched”); Det. No. 00-138, 20 WTD 167 (2001) (holding cutting trees is an extracting activity and 

not a manufacturing activity); Det. No. 11-0097, 31 WTD 31 (2012) (holding the feller buncher was performing 

extraction activities and therefore not used in a manufacturing operation). 
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Unlike the Dozer, the yarder acts directly on the manufacturing materials by moving the logs from 

where they were cut down to a collection point. Because the entire logging area is considered to 

be a single manufacturing site, such movement is considered conveying or transporting “at the 

manufacturing site.” In this case, the yarder is analogous to a conveyor belt or forklift operating 

inside a factory. We have previously found yarding equipment to be part of a manufacturing 

operation. See Det. No. 00-138, 20 WTD 167 (2001) (“It appears that log yarders and log loaders 

are used after the extraction activity has ended. Therefore, if the taxpayer’s customers purchased 

these items for use as a [system of power-operated winches and a tower used to haul logs from a 

stump to a landing], it appears they would meet the Washington definition of “manufacturer” with 

regard to the log yarders and loaders.”) (Emphasis removed and footnote omitted). Therefore, we 

find that the yarder is part of the manufacturing operation pursuant to RCW 82.08.02565(2)(c).  

 

We must then consider whether providing support to the yarder makes the Dozer part of the 

manufacturing operation as well. Rule 13601(8)(d) states that qualifying machinery may provide 

“physical support for or access to tangible personal property.” Therefore, because the Dozer is 

used to support the yarder, which, in turn, is used to move manufactured logs within the 

manufacturing site, we find that the Dozer is “used directly” in a “manufacturing operation.” 

 

However, our analysis does not end there. Rule 13601 states that machinery and equipment that is 

used directly for both qualifying and non-qualifying purposes is eligible for the M&E exemption 

“only if the qualifying use satisfies the majority use requirement.” Rule 13601(9)(a). To satisfy 

the majority use requirement, the machinery or equipment must be used for a “qualifying use . . . 

greater than fifty percent [of the time] compared to overall use.” Id. A taxpayer claiming the M&E 

exemption “must retain records documenting the measurement used to substantiate a claim for 

exemption or, if time, value, or volume is not the basis for measurement, be able to establish by 

demonstrating through practice or routine that the requirement is satisfied.” Id. The taxpayer may 

use any of the following measures to establish majority use: 

 

(i) Time. Time is measured using hours, days, or other unit of time, with qualifying 

use of the M&E the numerator, and total time used the denominator. Suitable 

records for time measurement include employee time sheets or equipment time use 

logs. 

 

(ii) Value. Value means the value to the person, measured by revenue if both the 

qualifying and nonqualifying uses produce revenue. Value is measured using gross 

revenue, with revenue from qualifying use of the M&E the numerator, and total 

revenue from use of the M&E the denominator. If there is no revenue associated 

with the use of the M&E, such as in-house accounting use of a computer system, 

the value basis may not be used. Suitable records for value measurement include 

taxpayer sales journals, ledgers, account books, invoices, and other summary 

records.3 

 

Rule 13601(9)(a).  

                                               
3 Rule 13601(9)(a)(iii) and (iv) also provide for measurements based on product volume and “other comparable 

measurement for comparison,” which requires Department approval. Taxpayer did not assert arguments for either of 

those measurement, so we will not address them here. 
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Taxpayer admits that the Dozer is also used to support the feller buncher, which is not a qualifying 

use. Because the Dozer is used for both qualifying and non-qualifying uses, Taxpayer must satisfy 

the majority use requirement by proving that the Dozer is used for a qualifying purpose “greater 

than fifty percent [of the time] compared to overall use.” Rule 13601(9)(a). Taxpayer argues that 

the Invoices support the notion that the Dozer is used to support the yarder – a qualifying use – 80 

percent of the time. However, we find that the Invoices are inadequate proof because they do not 

contain enough information to provide a measure of qualifying use based on time or value as 

required by Rule 13601(9)(a). 

 

Taxpayer first argues a time measurement by saying it “uses the Dozer to support the yarding 

equipment approximately 80% of the time.” However, the Invoices do not contain any information 

regarding how much each piece of machinery is used. Instead, the Invoices list the total value of 

the various forestry products produced by Taxpayer. Even if the Invoices did contain a breakdown 

based on time, Taxpayer would need to show that the Invoices represent an accurate sample of 

Taxpayer’s overall operations. It is not enough to show that the Dozer meets the majority use 

requirement on some projects; Rule 13601(9)(a) requires that Taxpayer meet the requirement 

based on it its “overall use.” This is of particular concern with a piece of machinery like the Dozer. 

Bulldozers are versatile pieces of equipment that can be used for a range of purposes. For example, 

bulldozers are often used for building logging roads, which is considered an extracting activity. 

See Rule 13501(12). 

 

Taxpayer then argues a value measurement by attributing 62% of its gross revenue to the yarding 

equipment “on jobs where the Dozer is used to support the yarding equipment.” See Taxpayer’s 

petition, page 4. Taxpayer stated that it calculated the percentage by applying the different hourly 

rates for cutting and shoveling/yarding to the total amount of each invoice. However, as noted 

above, cutting and shoveling are grouped together in every line item. It is unclear how Taxpayer 

knew what percentage of each line item to attribute to cutting versus shoveling/yarding. 

Furthermore, even if the 62% figure is true for “jobs where the Dozer is used to support the yarding 

equipment,” we would need more information on the jobs in which the Dozer is not used to support 

the yarding equipment. This goes to our primary concern regarding the majority use issue: without 

a comprehensive description, supported by adequate records as required by Rule 13601(9)(a), of 

how Taxpayer uses the Dozer across all of its operations, we cannot say that Taxpayer meets the 

majority use requirement.  

 

Therefore, because Taxpayer has failed to satisfy the majority use requirement, the Dozer does not 

qualify for the M&E exemption. Taxpayer’s petition is denied. 

 

 

DECISION AND DISPOSITION 

 

Taxpayer’s petition is denied. 

 

Dated this 6th day of November 2018. 


