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Manufacturers’ Machinery and Equipment Exemption — 

Computers 
 

The Department has issued a series of excise tax advisories (ETAs) to address questions regarding the 
retail sales and use tax exemption provided by RCW 82.08.02565 and 82.12.02565, commonly referred 
to as the manufacturers’ machinery and equipment exemption (M&E exemption).  This ETA is issued to 
address the application of the M&E exemption to computers.  Please refer to ETA 3117.2009 for a 
current list of the issues covered by this series. 
 
In addition to the issues discussed in this ETA series, machinery and equipment must also meet the other 
requirements of the statutes to be eligible for the exemption.  For example, some of the requirements 
include: 

• Purchaser/User must be a manufacturer, processor for hire, or a tester for a manufacturer or 
processor for hire, 

• Must purchase machinery or equipment (devices, industrial fixtures, support facilities, pollution 
control equipment), 

• The machinery or equipment must be used directly in a manufacturing, research and 
development, or testing operation, 

• The machinery or equipment must have a useful life of one year or more, and 
• The machinery or equipment must be used more than 50% of the time on an eligible activity. 

 
Therefore, readers are advised that RCW 82.08.02565, RCW 82.12.02565, and WAC 458-20-13601 
should also be referenced when making determinations about taxability.
 
The Department has been asked to provide guidance on the eligibility of computer systems, and 
hardware and peripherals. 
 
Computer hardware and peripherals qualify for the M&E exemption if used directly in a qualifying 
operation.  Peripherals include keyboards, monitors, mouse devices, and other accessories that operate 
outside of the computer. 
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Rule 13601 provides that computers qualify if they “direct or control machinery or equipment that acts 
upon or interacts with tangible personal property” or “if they act upon or interact with an item of 
tangible personal property.”  Computers also qualify if they meet any of the other “used directly” tests.  
These additional tests are: 
• Conveys, transports, handles, or temporarily stores an item of tangible personal property at the 

manufacturing site or testing site;  
• Controls, guides, measures, verifies, aligns, regulates, or tests tangible personal property at the site 

or away from the site;  
• Provides physical support for or access to tangible personal property;  
• Produces power for, or lubricates machinery and equipment;  
• Produces another item of tangible personal property for use in the manufacturing operation, testing 

operation, or research and development operation;  
• Places tangible personal property in the container, package, or wrapping in which the tangible 

personal property is normally sold or transported; or  
• Is integral to research and development as defined in RCW 82.63.010. 

Computer systems and networks 
 
“Computer systems” is not a term that has any special meaning in the M&E statute.  However, if it can 
be shown that an assemblage of computers acts as an integrated unit, with the various components acting 
upon each other and interacting together, the system itself qualifies as machinery and equipment if used 
directly in a qualifying operation.  System components include fiber optic or copper cables and wires 
that distribute data throughout a system.  To be viewed as an integrated unit it must be shown that the 
components are linked through steps and processes and that all of the components contribute to the 
overall process and are used in the manufacturing operation.  An integrated computer system functions 
as a whole, and requires the various components to complete its work.  
 
A network should be examined separately from an integrated computer system.  A network is not 
necessarily an “integrated system.  Generally a computer network is considered to be a combination of 
computers connected electronically.  The term “network” is used to denote communication capabilities.  
Parts of a network might use the integrated system, but are not needed to make the integrated system 
operate.  Workstations are examples of this.  Each workstation must be individually examined to 
determine whether it is “used directly” in a qualifying operation.   
 
Manufacturing operation issues 
 
Some computer equipment and systems are used for both qualifying and nonqualifying purposes.  For 
example, writing a story for a book or a newspaper is an activity that takes place outside of the 
manufacturing operation – it is product development.  Product development is not a qualifying activity 
under the M&E exemption because it is not part of the manufacturing operation.  The M&E statute 
provides that ““[m]anufacturing operation” means the manufacturing of articles, substances, or 
commodities for sale as tangible personal property.  A manufacturing operation begins at the point 
where the raw materials enter the manufacturing site….”  The bright line is that manufacturing does not 
begin until the product itself is developed and production can begin. 
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Taking the completed manuscript or the finished story and preparing it for printing is an activity that 
falls within the manufacturing operation.  For example, using a computer system to take a manuscript 
and prepare it for printing or using a computer system to layout a newspaper is part of the manufacturing 
operation, provided the final product is tangible personal property.  The essential questions are whether 
the final product, e.g., a book or a printed newspaper, is a manufactured product, and whether the use of 
the computer equipment or system meets a used directly test.  See ETA 3122.2009 for more information 
on design and a discussion of activities considered part of the manufacturing operation. 
 
While machinery and equipment primarily used in design and product development does not qualify for 
the M&E exemption, a sales and use tax exemption is available for computer equipment used by a 
printer or publisher primarily in the printing or publishing of any printed material.  This exemption is 
effective June 10, 2004, and it also includes repair parts and replacement parts for such equipment, as 
well as sales of or charges made for labor and services rendered in respect to installing, repairing, 
cleaning, altering, or improving such equipment.  Refer to RCW 82.08.806 and 82.12.806 for additional 
information about this exemption. 
 
Also, refer to RCW 82.08.975 and 82.12.975 for additional information about the commercial aerospace 
manufacturing industry computer equipment exemption on development, design, and engineering 
activities. 
 
Majority use 
 
Qualifying and nonqualifying uses of computers will be weighed against the majority use test.  
Computer equipment and computer systems that are used in a manner that satisfies the majority use test 
qualify for the exemption, provided they meet the other requirements of the exemption. 
 
 

*****    
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